DEVELOR

QUANTUM

 

Entä jos voisit ratkaista ongelman miljardeja tai miljardi miljardia kertaa nopeammin kuin kilpailijasi? Mitä se mahdollistaisi sinulle jotain, mihin kilpakumppanisi eivät pystyisi? Ja voisit luoda kilpailuetua, johon alasi parhaatkaan eivät ylety?

cristina andersson

Kvantti ja seitsemän peninkulman saappaat

Kvanttiteknologian avulla voimme optimoida resurssien hyödyntämistä, esimerkiksi maan ja luonnonvarojen käyttöä siten, että vaikutukset voivat olla positiivisia ympäristölle. Voimme kehittää täysin lääkkeitä, ihmisen yksilölliset kerrostumat ja ”omiikat” on voitu täydellisesti huomioida. Materiaalien kehitys, tuotantojen, mobiiliverkkojen ja liikenteen optimointi. Lyhyesti sanottuna kvanttiteknologiat mahdollistavat kvanttiloikan kestävässä kehityksessä ja hyvinvoinnissa. Ihan niin kuin transistori ja mikropiirit ovat mullistaneet kaikki toimialat viimeisten vuosikymmenien aikana. Kvanttikehitys on polku tulevaisuuteen, jossa on tärkeää olla mukana sen alkumetreillä.

Moni hämmästyy kuullessaan sanan kvanttiteknologia. Mitä se on? jotkut kysyvät. Miten se minuun tai organisaatiooni liittyy? kysyvät toiset. Vaikka kvanttiteknologiasta olisi kuullut, saattaa se vaikuttaa niin kaukaiselta tulevaisuudelta, että moni jättää kehityksen huomiotta. Ja toki syystäkin, onhan niitä akuutimpiakin asioita käsillä.

Kvanttiteknologia vie kehitystä eteenpäin
seitsemän peninkulman saappailla.
Mutta yrityksen johdon ja hallitusten pitää olla valmiina myös sellaiseen, joka ei ole suoraan näköpiirissä. Kvanttiteknologia on ilmiö, joka kehittyy ei eksponentiaalisti vaan tuplaeksponentiaalisesti. Vaikka kvantti on vielä polkunsa aamuhämärässä ovat kehitysaskeleet sitä luokkaa, että yllätyksiä voi tulla, ellei niihin olla millään tavalla valmistautuneita.

Ensimmäinen taso on tulla tietoiseksi kvanttimaailman mahdollisuuksista. Mitä se on ja mihin se voi vaikuttaa – mitä omalla alalla on käynnissä kvanttiteknologian suhteen? Seuraava askel on ottaa kvantti organisaatiosi hallituksen ja johdon agendalle ja päättää, miten aihetta lähestytään – kehitystä voidaan esimerkiksi tarkkailla tai asettaa henkilö tai tiimi luomaan pohjaa kvanttistrategialle.

”Yrityksen hallituksen ja johdon tehtävä tässä ajassa on käynnistää yrityksen valmistautuminen kvanttiaikaan.”
Antti Vasara, toimitusjohtaja, VTT

HALUATKO TIETÄÄ LISÄÄ?

Aloitin tutustumisen kvanttiin pari vuotta sitten. Kävin online kursseja mm. MIT:ssa ja Keyo yliopistossa. Vakuutuin siitä, että kyseessä on transistorien ja mikrosirujen tuloon verrattava mullistus. Itse en ole fyysikko enkä insinööri vaan utelias maailman tarkkailija. Koen velvollisuudekseni jakaa tietoa tärkeistä, tulevaisuuteemme ajassamme vaikuttavista asioista, kuten kvanttiteknologiasta. Toteutan parhaillaan kyselyä, miten johdon ja organisaatioiden hallitusten tulisi huomioida kvanttikehitys.

Yhteistyössä